Amsterdam: Kafenion

by Grieksblauw

Een Kafenion in Amsterdam! Voor de echte Griekenland liefhebbers is deze naam een feest der herkenning. Elk Grieks dorp of stad heeft er wel een aantal. Het zijn de bruine kroegen / koffiehuizen waar vooral Griekse mannen hele dagen kaartspelletjes doen en kletsen over ” Griekse mannendingen” Uiteraard met een koffie en iets te roken. Toen ik op een zondagmiddag door de Amsterdamse Jordaan fietste, wist ik dat deze plek heel Grieks moest zijn. Voor de deur stond een groep Grieken gezellig te praten en te drinken. En waar Grieken hangen, moet goede koffie zijn. 

Als ik binnenkom zie ik de dozen met “Sokofreta”op de counter staan en het houten interieur zou zo overgevlogen kunnen zijn van een Grieks eiland. Ik bestel een Freddo en de barman begint gedreven aan de “Griekse Barista show” (je kent het wel). En ook deze barista houdt van de camera. Dat is sowieso heel Grieks! Ondertussen vertelt hij dat ze ook Bougatsa hebben. Uiteraard sla ik dat niet af: “Inclusief Kaneel en suiker graag!”. Vanochtend had hij nog meer Griekse hapjes, maar de Griekse invasie was mij voor. Geen probleem want ik was tevreden met wat ik zag: De Freddo schuimde royaal en in combinatie met de Griekse klanken twijfelde ik geen moment aan de Griekse authenticiteit. 

Blijkbaar zat Kafenion Amsterdam al eerder in de Rosse buurt, maar sinds Februari 2021 zijn ze meer richting de Westertoren getrokken. Er zijn grootse plannen voor Griekse avonden zodra de maatregelen het weer toelaten. Hij denkt aan avonden compleet met live Bouzouki. Hoe Grieks wil je het hebben?

Binnen bij Kafenion
bron: website Kafenion

Kafenion op de kaart

gerelateerde verhalen

Leave a Comment