Kafenion Amsterdam

by Grieksblauw
Kafenion Amsterdam

Een Kafenion in Amsterdam! Voor de echte Griekenland liefhebbers is deze naam een feest der herkenning. Elk Grieks dorp of stad heeft er wel een aantal. Het zijn de bruine kroegen / koffiehuizen waar vooral Griekse mannen hele dagen kaartspelletjes doen en kletsen over ” Griekse mannendingen” Uiteraard met een koffie en iets te roken. Toen ik op een zondagmiddag door de Amsterdamse Jordaan fietste, wist ik dat deze plek heel Grieks moest zijn. Voor de deur stond een groep Grieken gezellig te praten en te drinken. En waar Grieken hangen, moet goede koffie zijn. 

Er is ook Bougatsa bij Kafenion Amsterdam

Als ik binnenkom zie ik de dozen met “Sokofreta” op de counter staan en het houten interieur zou zo overgevlogen kunnen zijn van een Grieks eiland. Ik bestel een Freddo en de barman begint gedreven aan de “Griekse Barista show” (je kent het wel). En ook deze barista houdt van de camera. Dat is sowieso heel Grieks! Ondertussen vertelt hij dat ze ook Bougatsa hebben. Uiteraard sla ik dat niet af: “Inclusief Kaneel en suiker graag!”. Vanochtend had hij nog meer Griekse hapjes, maar de Griekse invasie was mij voor. Geen probleem want ik was tevreden met wat ik zag: De Freddo schuimde royaal en in combinatie met de Griekse klanken twijfelde ik geen moment aan de Griekse authenticiteit. 

Kafenion Amsterdam
Binnen bij Kafenion
Kafenion Amsterdam
bron: website Kafenion

Blijkbaar zat Kafenion Amsterdam al eerder in de Rosse buurt, maar sinds Februari 2021 zijn ze meer richting de Westertoren getrokken. Dat lijkt mij een goede zet, want wat een leuke buurt is dit. 

Griekse taferelen aan een Amsterdamse Gracht

Het terras staat hier het gehele jaar buiten. Een paar tafeltjes langs de gracht en enkele langs de muur. Op het gemeenschappelijke bankje van de gemeente zit je ook niet verkeerd. Hoe Grieks wil je het hebben in deze hele Amsterdamse straat?! Regelmatig zijn er avonden met Griekse muziek of ontstaat er spontaan Griekse gezelligheid. Kafenion Amsterdam doet zijn naam eer aan: Dit is de enige echte Kafenion in Amsterdam. Zo ver ik weet is het ook de enige Kafenion in heel Nederland, maar wie weet volgen er meer!

Kafenion op de kaart

Meer lezen

🇬🇧 Translate »