Restaurant Elea in Den haag: De nieuwe buren van onze Koning

by Grieksblauw

In Februari is in het Centrum van Den haag restaurant Elea geopend. Ik kende deze naam van toen de (kleinere) zaak nog in Rijswijk was gevestigd en was al overtuigd van het kooktalent en de Griekse gastvrijheid van Chef Takis. Maar ik was ook benieuwd naar het nieuwe pand aan het chique Noordeinde van Den haag. Zou hij de Griekse twist mee hebben gebracht of heeft hij die aangepast aan de smaak van de koninklijke buurman? Met gierende banden vertrok ik richting de Hofstad!

restaurant Den Haag

Franse keuken met een Grieks accent

De moderne Griekse keuken is in rap tempo populariteit aan het winnen in Nederland. Restaurant Elea in Den Haag is in dit genre een koploper én een uitblinker. Voor degene die dit genre niet kennen heb ik een tip: Zoek bij moderne Griek vooral niet naar de klassieke gerechten. Wel zal je bij elk mooi opgemaakt bordje even glimlachen en denken aan Griekenland. Al is het maar door de Griekse woorden die op het menu staan. Je kunt het eerder omschrijven als de Franse keuken met een Grieks accent.

Indrukwekkend pand met Haagse Allure aan het Noordeinde

Bij binnenkomst was ik al meteen onder de indruk van de grootsheid van dit pand. De allure van de zaak komt je tegemoet door het Haagse-school-glas-in-lood-plafond. De hoge, luchtige ruimte is een verademing voor iemand zoals ik uit Amsterdam waar dit een unicum is. In het restaurant is plek voor 55 gasten zonder dat het vol voelt. Aan de linkervleugel (vanaf de straatkant gezien) word je heel de avond vermaakt door de grote open keuken. Ik zat aan Chef’s Table en mocht getuige zijn van de liefdevolle bereiding van elk gerecht dat mijn kant op kwam.  

restaurant Elea Den Haag
restaurant Elea Den Haag

Griekse gastvrijheid: Begroet als een oude bekende 

Iedereen in de keuken kent duidelijk zijn eigen taak, want de sfeer was opvallend relaxed. Hier geen delegerende chef zoals ik in televisieprogramma’s wel eens zie. Nu is de bezetting vanavond 40%, maar ik verwacht op een volle zaterdagavond dezelfde “keukenvibe”. De werknemers van Elea zijn ook al aardig op elkaar ingespeeld, aangezien ik deze gezichten nog ken van 2 jaar geleden. Bij binnenkomst werd ik meteen als oude bekende begroet, al was onze laatste ontmoeting in 2021. Heel Grieks!

Op het menu van restaurant Elea in Den Haag staat een knappe versie van de Beef Stifado

Bij restaurant Elea kun je a-la-carte eten waarbij geadviseerd wordt om minimaal 3 gerechten te kiezen, maar er is ook een menu samengesteld. Ik ging voor het 5-gangen menu aangezien ik volledig vertrouw op de keuze van Chef Takis en niet te veel wil missen. Op de eerste plaats is elk gerecht vooral een feest voor álle zintuigen: elk bordje is eigenlijk te mooi om te verroeren. Maar ik ga graag op zoek naar het Griekse accent en daar moet je toch echt je smaakpapillen voor gebruiken. Zo is er een vegetarische Wellington met Avgolemono saus en een knappe versie van de Beef Stifado, inclusief mee gesmoorde ui. De gerechten zijn innovatief en het geeft mij het gevoel dat Frankrijk en Griekenland elkaar bij elk bordje een zoentje geven. En dat vind ik als promotor van het Griekse een enorme aanwinst.

restaurant elea den haag

Wanneer ik probeer te peilen of ik mogelijk een belangrijk gerecht heb gemist, vang ik bot. “Hoe kan een chef zeggen wat zijn favoriete kind is”, zegt Chef Takis logischerwijs. Ik ben blij dat Elea geen shared dining concept heeft en elk bordje helemaal van mij is. Dit is te lekker om te delen! Het enige dat ik met liefde deel met mijn tafelgezelschap is de mooie Griekse wijn die de sommelier ons heeft geadviseerd.

Eigenaren met een goede smaak

Je zou denken dat Takis en zijn gastvrouw Bibi geen dromen meer hebben,  nu ze gehuisvest zijn in dit paleis. De nieuwe zaak is groot genoeg om nog verder uit te breiden en de keuken is het ideale laboratorium voor vernieuwde creaties. Chef Takis Panagakis heeft al meerdere onderscheidingen op zijn naam staan, dus veel hoeft hij niet meer te bewijzen. “Is dit jullie eindstation of willen jullie nog meer?”, vraag ik. Op deze opmerking reageren ze in koor: “Naxos!” En ook dat wijst op smaak, want laat dat nou net een eiland zijn die ik ook hoog heb staan.

Tags: Restaurant Elea in Den Haag – Noordeinde – menu 

Nieuwsgierig naar reizen in Griekenland? Lees dan ook:

➡️ Schildpadden spotten in Mani

➡️ Watervallen in Messinia

➡️ Grieks pasen vieren in Griekenland

Meer lezen

🇬🇧 Translate »