Amsterdam: bij Traiterie Ela!

by Grieksblauw

Als ik aankom bij Traiterie Ela! te Amsterdam staat Maria in de keuken. Terwijl zeΒ πŸ‘±πŸΌβ€β™€οΈde Spanakopita πŸ˜‹met een liniaal πŸ“op maat snijdt, vertelt ze over haar Griekse recepten. Ook al spreekt de Maria vlot Nederlands, de Griekse πŸ‡¬πŸ‡·πŸ’™warmte hangt hier in de lucht. Ik voel mij welkom en ik zou heel graag plaats nemen aan het blauwe tafeltje 🍽 met Grieksblauwe πŸ’™πŸ‡¬πŸ‡· houten stoeltjes. Er hangen zelfsΒ blauwe luikjes aan de muur 🀩! Als er nu een Griek met een Bouzouki binnen zou lopen, dan was mijn Griekse ervaring compleet. Β Maar ik kom al een heel eind wanneer ik naar de gevulde vitrine kijk. Alle gerechten lijken op kleur te zijn gerangschikt. Het is eerder een etalage waarin ze haar kunstwerkjes tentoonstelt. Of is de mede-eigenaar Ineke hier “schuldig” aan?

In 2014 opende Maria πŸ‘±πŸΌβ€β™€οΈsamen met Ineke πŸ™‹πŸ»β€β™€οΈdeze zaak aan de Jan van Galenstraat te Amsterdam. Ineke is de tante van Maria, dus zo is het Griekse cirkeltje weer rond.Β Maria komt uit AtheneπŸ‡¬πŸ‡·, maar eigenlijk houdt ze niet van de stad. Ze heeft warmere herinneringen aan Skopelos, waar ze ook even gewoond heeft. Amsterdam is een kleine, fijne stad en voelt als haar thuis. Vol trots laat ze haar πŸͺKourabiedes (kerstkoekjes) proeven. Ze heeft het recept een twist gegeven door de Ouzo 🍸te vervangen door …(geheim🀫) en de amandelen te vermalen in plaats van heel te laten. Maria houdt duidelijk van een uitdaging en stoeit graag met de traditionele Griekse πŸ‡¬πŸ‡·πŸ’™ recepten. Door omstandigheden (covid maatregelen) kan ik niet plaatsnemen aan het gezellige blauwe tafeltje, dus ik neem mijn bestelling mee naar huis. Maar eerst word ik nog even uitgezwaaid door Maria.Tot snel! πŸ’™πŸ™‹πŸ»β€β™€οΈπŸ™‹πŸ»β€β™€οΈπŸ™‹πŸ»β€β™€οΈ