De Cyclaam van Kaap Sounion

by Grieksblauw

Soms zie 🧐 ik dingen niet die recht voor mijn neus staan. Maar vaak zie ik dingen wel, die anderen weer niet zien. Ik stond met zonsondergang op kaap Sounion. Hier staat de Tempel 🏛van Poseidon op een cliff op het uiterste puntje van het vaste land van 🇬🇷Griekenland. Met mijn verplichte mondkapje😷 op (het is nou eenmaal een openbare ruimte?) loop ik richting de steenoude marmeren pilaren.

Hoe indrukwekkend zou het geweest zijn toen hier nog een compleet paleis 🕌stond? Ik kom het vandaag niet te weten, want mijn ogen dwalen af naar een cyclaam🌺Vrolijk bloeiend heeft ze haar wortels tussen de stoffige rotsen weten te wurmen. Ze is alleen en het lijkt niemand uit te maken hoeveel knalroze 🌸🌸🌸bloemen ze uitperst. Ze staat eeuwig in de schaduw van Poseidon🧜🏼‍♂️. Maar op een dag komt er een Nederlandse flapdrol en die heeft alleen oog voor haar. Ik zie je en je bent prachtig! 😍 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Over Kaap Sounion

Het voelt als het einde van de wereld op deze magische plek. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Egeïsche zee. Als je vanuit Athene hier naar toe komt gereden, zie je hoe bosrijk de omgeving is. En dan opeens staat hij daar! Ik ben vooral dol op de Mythe die hier aan vast zit. Het verhaal waar koning Aegeus zichzelf de zee in stortte toen hij dacht dat zijn zoon was opgevroten door het monster van Knossos. Een dramatisch, maar belangrijk verhaal, omdat dit de naam van de Egeïsche zee verklaart.

Aan de andere kant van het schiereiland kijk je op een prachtige baai waar zich het Greco hotel heeft gevestigd. Ik ben daar niet naar beneden geweest, maar het ziet er prachtig uit. De zee is kalm omdat de baai wordt omlijst door heuvels als een soort windscherm. Het gehele strand is van dit luxe hotel. Hier wil je wel een paar dagen zijn. Dit strand staat voor de bewoners van Attica hoog aangeschreven omdat hier het water het schoonst van de provincie is. Ergens anders zwemmen doe je eigenijk niet. Ik hield het vandaag bij het terras dat onderaan de tempel staat. Vanaf hier kun je, met een glas wijn in de hand, naar het schimmenspel kijken als de zon langzaam de zee in zakt. 

Vanaf de tempel kijk je zo op de baai van een luxe resort en zie je hoe groen deze omgeving is.
Lunch in Lavrio onderweg naar Kaap Sounio. Hier heb ik de heerlijkste vis op. Heel vers en heel Grieks!

Kaap Sounion op de kaart

Meer lezen

🇬🇧 Translate »