Griekse winkel in Amsterdam

by Grieksblauw
Griekse in winkel Amsterdam

Een Griekse winkel in Amsterdam is zeker geen overbodige luxe!

Volgens het Centraal Buro van de Statistiek, wonen er bijna 4000 Nederlanders met een Griekse achtergrond in de hoofdstad. Het is dus geen overbodige luxe dat er in de stad ook een goede Griekse winkel in Amsterdam te vinden is met Griekse producten. Ik heb er enkele voor je uitgelicht:

Bakaliko
Naast online verkoop kun je bij Bakaliko ook echt fysiek langs. De Griekse winkel zit midden in het centrum van Amsterdam, maar dan verscholen in een schattig steegje. Het heeft alle basics die je zoekt en anders kun je altijd nog online gaan.
Adres: Sint Nicolaasstraat 68Ela Traiterie
De Traiteur Ela aan de Jan van Galenstraat heeft behalve lekkere hapjes ook enkele Griekse producten te koop. Bij de ingang van de winkel staan ze opgesteld in een minishop. Denk hierbij aan Olijfolie en honing, maar ook flesjes Retsina.
Adres: Jan van Galenstraat 68H

Romios Taverna
Niet echt een Griekse winkel, maar eerder een taverna met enkele producten. Het is een feest om deze taverna in de Pijp binnen te gaan als je bekend bent met de echte Griekse taverna sfeer. Naast de uitgebreide menukaart, kun je hier enkele Griekse producten vinden zoals Olijfolie, Griekse lekkernijen en Griekse wijn. Maar je gaat vast en zeker niet weg zonder wat te eten!
Adres: Ceintuurbaan 350

Olivity
Een Griekse winkel aan de drukke Overtoom die al jaren bestaat, maar waar je zomaar aan voorbij zou gaan. Olivity is zo’n plek waar je (enkele) Griekse benodigdheden kunt kopen, maar vooral Griekse catering kunt regelen en workshops kunt volgen. 
Adres: Overtoom 239

Deze Griekse winkel aan de Overtoom in Amsterdam floreert in stilte

Ik fietste al jaren voorbij, maar deze winkel was mij nooit opgevallen. Toch is deze plek voor veel Grieken en liefhebbers een begrip. Naast de beroemde Villa Betty (duurste huis van de stad!) runt Katerina in haar eentje deze toko. Ze geeft workshops en doet catering, maar ook kun je er terecht voor Griekse producten en als je geluk hebt een Grieks hapje (vooraf checken via insta) Hoe doet ze dit allemaal alleen?

In de winkel staan potten met Griekse kruiden zoals Oregano, Griekse koffie, Trahana, maar uiteraard ook een heel rek met verschillende flessen olijfolie en Griekse wijn. Terwijl ik Katerina het hemd van het lijf vraag, loopt er een Nederlandse vrouw binnen die Grieks begint te kakelen. Katerina houdt wel van een praatje. Het voelt alsof ik in een minimarkt op Kreta ben, dus ik luister lekker mee.

Tiropita krakend vers uit de oven

Katerina haalt een krakend verse Tiropita uit de oven terwijl ze vertelt over hoe haar liefde voor Amsterdam is ontstaan en hoe de zaken goed gaan. Vaste klanten uit Amsterdam en omstreken weten haar winkel te vinden. Ik zie inderdaad regelmatig de workshops en catering  op social media voorbij komen. 

Dat zij helemaal alleen deze zaak draaiende houdt is voor mij een raadsel. Maar als ik denk aan sommige Griekse supervrouwen die hele huishoudens runnen, voelt het ook wel weer als normaal. Het Griekse normaal.

Tags: Griekse winkel Amsterdam – Griekse winkel – Griekenland in Nederland – Griekse producten Amsterdam

Meer lezen

🇬🇧 Translate »