5 tips bij het kopen van een huis in Griekenland

by Grieksblauw

Met welk budget kun je een leuk huis kopen in Griekenland? Ik ging op onderzoek bij de Second Home beurs in Utrecht. Griekenland is flink opgekrabbeld na de economische crisis, maar blijkt nog achtergebleven qua huizenprijzen in vergelijking tot de rest van Europa. Ik ontdekte dat je voor 245.000 euro een aardig luxe optrekje dicht aan de “Grieksblauwe” zee kunt bemachtigen. Lees snel verder voor 5 slimme tips voor jouw route naar een Grieks droomhuis!

huis kopen Griekenland

#1  Bekijk eerst wat je kunt besteden

Wanneer je een huis wilt kopen in Griekenland, houdt er dan rekening mee dat het financieren minder eenvoudig gaat dan een Nederlands huis. Nederlandse banken zijn heel voorzichtig met het verstrekken van een hypotheek voor een huis in het buitenland. Omdat het onderpand in Griekenland staat en zij daar geen zicht op hebben, is het risico voor hen groot. Uiteraard zijn er mogelijkheden. Zoek deze eerst uit voordat je verliefd raakt op een Grieks paleisje en de eigenaar onderhands al wat euro’s hebt toegeschoven (Hallo rode vlag!)

#2  Koop op tijd goedkope vliegtickets in

Natuurlijk beleef je jouw gelukkigste zomeravond als je aan een ijsje likt aan een boulevard op jouw favoriete Griekse eiland. Maar hoe is het daar buiten het hoogseizoen? Hoe regelmatig vliegt die lijnvlucht op de bestemming? Is het vasteland ook een optie? Er zijn zoveel vragen te bedenken, maar de meeste antwoorden ontdek je pas wanneer je het zelf hebt ervaren! Geef jezelf genoeg tijd om dit uit te zoeken voordat je een huis gaat kopen in Griekenland . Plan dus zoveel mogelijk Griekse tripjes in!

Om te voorkomen dat je al bankroet gaat voordat je een huis hebt gekocht, is het slim om in de gaten te houden wanneer vliegtuigmaatschappijen hun tickets in de uitverkoop gooien. Eind September begint bijvoorbeeld Transavia met de verkoop van het nieuwe seizoen en kun je voor een leuke prijs tickets gaan inslaan.

huis kopen Griekenland

#3  Overweeg nieuwbouw

Ook al hou ik van authentiek en oud, het renoveren van dat schattige huisje in een Grieks dorp vraagt oplettendheid. Ik heb heel wat kluswerk gezien in hotels en Airbnb’s en die verdienen niet de schoonheidsprijs. Ook zijn de Griekse bouwnormen flink aangescherpt, dus een uitbouw of dakkapel kan best wel eens problemen geven. Denk hierbij aan regels t.a.v. aardbevingen. Griekenland heeft nog kilometers kustlijn waar nog iets gebouwd kan worden en daar maken projectontwikkelaars graag gebruik van. De regering lijkt de aankoop van nieuwbouw te stimuleren aangezien de tarieven voor kosten koper drastisch zijn verlaagd. Ik bedoel dan geen hoge woontorens zoals aan de Spaanse Costa’s, want die zijn in Griekenland gelukkig niet te realiseren.

#4  Liever een fijne buitenruimte dan een extra slaapkamer

Als Nederlander moet je misschien even wennen aan het feit dat in Griekenland meer buiten geleefd wordt. Hier zul je minder vaak met de gordijnen dicht op de bank voor de buis zitten. In jouw Griekse huis zit je meer uren met een wijntje naast de BBQ dan met sokken aan in je bed. Overweeg eerder een mooie pergola en buitenkeuken dan die slaapkamer voor je vrienden die 2 keer per jaar komen logeren.

huis kopen Griekenland
ik zocht de expertise van Elxis op tijdens de Second Home beurs

#5  Regel een Grieks sprekende advocaat 

Als je jouw paleisje hebt gevonden en de transactie in gang wilt zetten, dan heb je in Griekenland een advocaat nodig. Deze speelt een grotere rol in de overdracht dan de notaris. Anders dan in Nederland heeft de notaris daar zijn geld snel verdiend. Hij hoeft hoofdzakelijk alleen maar toe te zien of de transactie correct plaatsvindt. Zaken zoals de ontvangst van de koopsom, aanpassen van het kadaster en betalen van betrokken partijen behoren in Griekenland tot het takenpakket van een advocaat. Daarbij is het heel belangrijk dat de eigendomstitel wordt onderzocht zodat je na aankoop niet opeens de échte rechtmatige eigenaar voor de deur hebt staan.

Het is aan te raden om de gehele aankoop (en zoektocht) te laten begeleiden door een specialist. Bij het Nederlands/ Griekse Elxis At Home hebben ze alles in huis (incl. 4 advocaten) om jou zorgeloos naar jouw droomhuis te loodsen. Ik had het geluk ze te treffen op de beurs, maar de Griekse gastvrijheid is ook bij hen op het kantoor te vinden.

Weet je nog niet waar je graag een Grieks huis zou willen kopen? Lees dan ook:

➡️ Loutro~Het zonnige stukje Kreta

➡️ Mijn favoriete dorp op Samos

➡️ Chania op Kreta heeft een vliegveld

Meer lezen

🇬🇧 Translate »