3x uitstapjes vanuit Thessaloniki

by Grieksblauw

Binnen een uur rijden vanaf Thessaloniki liggen een aantal plekken in Noord-Griekenland, die je niet mag missen! Een auto is snel gehuurd en veel plekken zijn zelfs met de bus te bereiken. Hierbij voor jullie mijn Griekenland tips voor drie favoriete uitstapjes vanuit Thessaloniki, die goed te combineren zijn.

uitstapjes vanuit Thessaloniki Noord Griekenland

Uitstapje #1: De mythische berg Olympus & Litochoro

(1 uur, 08 minuten roadtrip vanaf Thessaloniki)
Het dorpje Litochoro ligt aan de voet van de troon van Zeus: De beroemde berg Olympus van Griekenland. Vanuit hier wandel je langs watervallen en stromende beekjes zo de weelderige natuur in en s’avonds bruist het maximaal met haar gezellige restaurantjes en winkeltjes. Wil je vooral niet actief doen, dan ben je binnen enkele minuten (5 km) op het Plaka strand. Lees hier meer over Litochoro

Uitstapjes vanuit Thessaloniki
Een van de schatten uit de graftombe

Uitstapje #2: De meest indrukwekkende graftombe in Vergina

(55 minuten roadtrip vanaf Thessaloniki)
Philip II stond ooit aan het hoofd van de Macedonische Koninklijke Dynastie (heerser in 359-336 BC). In Vergina staat zijn graftombe en mij werd verteld dat een echte Griekenland-lover hier geweest MÓET zijn. Achteraf bleek dit museum voor mij één van de meest indrukwekkende museums van Griekenland te zijn!

Als je het typisch Griekse dorp binnen komt rijden verwacht je niet dat hier dit hypermoderne museum te vinden is. Op het terrein van de Royal tombs van Aigai wandel je zo de grafheuvel in. Eenmaal binnen viel mijn mond open van verbazing. Niet alleen door de kostbare schatten die hier tentoongesteld staan, maar ook door de mystieke sfeer. Stiekem waande ik mij niet in Griekenland, maar in een Piramide langs de Nijl. 

Uitstapjes vanuit Thessaloniki Noord Griekenland

Uitstapje #3: Wijn proeven in wijngebied Naousa

( 1 uur, 16 minuten roadtrip vanaf Thessaloniki)
Griekenland heeft verschillende wijngebieden en Naousa is er daar een van. De inheemse Xinomavro druif groeit op meerdere plekken in het land, maar hier gedijt hij het beste. De wijnen die hier worden geproduceerd zijn over het algemeen complex te noemen en de 100% Xinomavro wijn heeft als eerste in het land de PDO (Protected Designation of Origin) erkenning gekregen. 

In deze omgeving kreeg Alexander de Grote les van Aristoteles en de kans is groot dat zij na schooltijd dezelfde wijn dronken als jij hier kunt proeven. Deze omgeving in Noord-Griekenland is dus niet alleen heel vruchtbaar, maar historisch ook weer heel belangrijk. Wijnproeverijtjes bij de boer zijn in Griekenland goed betaalbaar en als je geluk hebt krijg je nog een rondleiding door de wijnmakerij. Wel even van tevoren contact opnemen met de wijnboer zodat deze roadtrip vanuit Thessaloniki jou niet naar een gesloten deur heeft gebracht!

Uitstapjes – Thessaloniki – Griekenland – Noord Griekenland – roadtrip Thessaloniki

Meer lezen over stedentrips naar Griekenland? Lees dan ook:

➡️ Citytrip Thessaloniki

➡️ Een dagje naar Athene strand

➡️ Aanrader: Griekse stad Kavala

Meer lezen

🇬🇧 Translate »