Duurzame bestemmingen in Griekenland

by Grieksblauw

Duurzame bestemmingen staan hoog op de prioriteitenlijst van Griekenland. Het zijn geen eenvoudige zaken, maar er zijn al een aantal grote projecten in gang gezet en zelfs geslaagd! Er zijn plekken in het land waar jouw “footprint” minimaal is. Ook steeds meer accommodaties begrijpen dat groene energie en duurzaamheid een belangrijk punt is voor hun toekomstige gasten en doen hun uiterste best om hierop in te spelen.

Hoewel je overal in het land het Grieksblauwe water ziet schitteren, is watertekort een groot probleem. In de zomermaanden is de vraag naar schoon drinkwater 30 keer groter dan normaal. In het verleden kwam bij een tekort het drinkwater met een boot naar de eilanden. Maar de regering ziet in dat dat een vorm is van “water dragen naar de zee”.

Nu hoor ik je denken: ‘Kun je het zeewater niet omzetten in drinkwater?’. Dit kan inderdaad en wordt al gedaan op verschillende plaatsen in het land. Maar deze procedure kost veel energie en dat is dan weer niet goed voor het milieu. Tenzij het groene energie is! Daarom is Griekenland hard bezig met milieuvriendelijke projecten waarbij eilanden zelfstandig duurzame energie kunnen produceren.

duurzame bestemming, groene energie
Ikaria

5 tips voor jouw duurzame Griekenland bestemmingen

Eiland van Groene energie: Tilos

Dit eiland behoort tot de Dodecanese en ligt tussen de bekendere eilanden Kos en Rhodos in. Voorheen kwam elektriciteit via een buis vanaf naastgelegen Kos. Nu draait het volledig op duurzame energie. Daarnaast wordt Tachtig procent van het afval op het eiland hergebruikt.Voor nu is dit de meest groene vakantiebestemming van het land.

Gr-eco project startte bij eiland Chalki

Dit eiland naast Rhodos is het eerste eiland dat eind 2021 mocht genieten van een groots project van de regering onder de naam Gr-eco. Hierbij wordt o.a. mobiliteit op groene energie nagestreefd. Om te beginnen werden er elektrische auto’s gedoneerd aan de autoriteiten op het eiland. Een elektrische boot voor de toeristische ritjes was ook onderdeel van het pakket. Het project is nog niet afgerond, dus in de toekomt kun je hier nog meer vooruitgang verwachten in duurzaamheid.

duurzame energie duurzame bestemmingen
Mijn uitzicht op Astypaleia

Elektrisch eiland Astypaleia

Toen ik dit eiland voor de eerste keer bezocht werd mij verteld over de grote plannen om bij de volledig duurzame bestemmingen van Griekenland te behoren. Het hotel waar ik verbleef had al goed ingespeeld op dit idee. Enkele weken later werden hier elektrische auto’s gedoneerd door Volkswagen, maar daar hield het nog niet op. Astypaleia wordt het eerste duurzame eiland waar de vervoersmiddelen alleen nog maar elektrisch zullen zijn (doel 2030). Er zijn elektrische oplaadpunten geïnstalleerd en de regering hoopt alle vervoersmiddelen te vervangen in volledig elektrische voertuigen. Het openbaar vervoersysteem wordt on-demand en er worden deelauto’s beschikbaar. De vraag is natuurlijk of de eilandbewoners allemaal gaan meewerken, want op dit moment zijn er precies 20 elektrische auto’s op het eiland. Het begin is gemaakt en de milieubewuste ondernemers op het eiland maken Astypaleia sowieso tot een groene bestemming.

Plastic vrij Paros

De toeristische eilanden van de Cycladen heeft een uitblinker op gebied van milieuvriendelijkheid. Het eiland naast Mykonos heeft zich voorgenomen om het eerst eiland te worden dat afval-vrij en plastic-vrij zal zijn. Reken hier dus maar op papieren bekertjes en rietjes en alles gerecycled natuurlijk. Neem je herbruikbare waterfles maar mee, want die kun je hier vast op veel plekken bijvullen.  

Duurzame accomodaties in Griekenland

Duurzaam reizen is een manier van reizen waarbij je een positieve impact uitoefent op de natuur, maar ook de economie. Aangezien Grieksblauw (als je mijn tips volgt) staat voor kleinschalig en weg van de massa, kun je jezelf daar al een schouderklop voor geven! Kijk bijvoorbeeld naar de accommodatie in Messinia waar ik tussen de olijfbomen verbleef. Hier ben je dicht bij de natuur en wordt de moestuin gebruikt voor het diner.

Griekenland heeft meerdere bewuste accommodaties en particuliere initiatieven. Kijk op de website van Green Key en beoordeel zelf of deze plek bij jouw voorkeuren past.

Nieuwsgierig naar meer Grieksblauw avontuur? Lees dan ook:

➡️ Nafplion was de eerste hoofdstad van Griekenland

➡️ Eiland Patmos is een openbaring

Meer lezen

🇬🇧 Translate »