Wat te doen op Rhodos? Griekse tips!

by Grieksblauw

Ik was niet van plan heel lang op Rhodos te blijven. Wat is er te doen op Rhodos? Zijn er wel plekken waar de Grieken ook komen? Het is een groot vakantie-eiland en ik wilde juist de kleinere eilanden er omheen bezoeken. Maar mijn Griekse vriendin beweerde dat Rhodos meer aandacht verdiende. Dus zij kende weer een Griek die een andere Griek kende en voordat ik het wist, zat ik met hem op het dakterras van mijn Airbnb.

Nadat hij mij een zelfgebrouwen fles Portokali likeur (sinaasappel) had overhandigd, begon hij enthousiast te ratelen over alle bijzonder plekken die hier verborgen lagen. Zo zouden de Dodekanese de laatste eilanden zijn die van de Ottomanen zijn bevrijd. Hierdoor zijn deze eilanders wat terughoudender naar vreemdelingen toe. Daar kon ik mij niets bij voorstellen. Wel is duidelijk dat de Ottomanen hier flink huisgehouden hebben. Stukken tempel zijn gebruikt bij de bouw van moskee ’s en in de oude stad liggen veel Ottomaanse sporen.

Hij vertelt over het oude Griekenland dat onder deze stad verborgen ligt. Maar de kerk zegt: “Je kunt graven, maar je mag niets ontdekken!”. Stel je voor dat het bijbelverhaal niet matcht! Zo zie ik op een pleintje een open gat met iets dat half opgegraven is. Ik heb echt wel oog voor archeologie, maar dit leek gewoon een berg cement. Misschien had men bijna iets ontdekt en hebben ze het weer dicht gegooid? Op het plein staat al een aantal jaar een badhuis leeg omdat er getouwtrek is over het bestemmingsplan. Het wordt waarschijnlijk geen kerk, geen moskee, maar een club! Ik vind dat wel weer passen bij het beeld dat ik had bij Rhodos stad, maar ik heb wel wat plekken gevonden die mijn Grieksblauwe hart sneller doen kloppen.  

Tsambika beach

Tsambika beach: Mooi, groot georganiseerd zandstrand. Met een indrukwekkende rotspartij. Inclusief fotogenieke Griekse muurschildering!

Lindos: Heel Grieks van buiten, Duits/Engels van binnen. Niet heel erg Grieksblauw verantwoord, maar toch een bezoek waard! Alles is aanwezig voor een zorgeloze vakantie behalve een lokale bakker (auw!). Maar de smalle straatjes en de twee buitgewoon prachtige zandstranden maken veel goed. Lindos beach is groots opgezet met een aantal taverna’s. Aan de andere kant van de Acropolis ligt het hippe st. Pauls Bay inclusief exclusieve beachclub.

Lindos

Kosti Palama Square in Rhodos town: Buiten de stadsmuren van de oude stad vind je hier een aantal Taverna’s en koffietentjes. Een paar smalle straatjes geven een hele knusse sfeer. Hier kun je s ’middags lunchen of koffie drinken en laat in de avond is het hier afgeladen gezellig!.

Pleintje bij Yeni Hammam / Rhodos oude stad: Rondom een grote boom vind je enkele barretjes en restaurantjes. Hier komen Grieken samen om koffie te drinken en de dag door te nemen. Terwijl ik hier zat was een oudere man zijn oldtimer aan het oppoetsen en begon er net een verjaardagsfeestje. Heel local! In de avond is de boom verlicht en blijkt dit een hotspot te zijn voor een lekkere cocktail. Kom je hier op zondag rond het middaguur dan beloof ik je de hele Griekse rambam. Laat je kater dan maar thuis.

Kosti Palama square

Campochiaro bij Eleousa: Als je mijn instagram account volgt dan weet je dat ik van verlaten en vervallen gebouwen hou. Per ongeluk kwam ik terecht in dit spookdorp. Alles staat er nog zo bij zoals het ooit verlaten is. Je kunt de gebouwen in en als je geluk hebt kom je een QR-code tegen die je meer info geeft over drama’s die zich hier hebben afgespeeld. Het enige goed onderhouden gebouw is een beeldige kerk waar je een knappe foto kunt maken. Heb je honger gekregen na deze ontdekking dan kun je heel Grieks (voor een habbekrats) eten bij Replay Village restaurant. Je komt het tegen enkele tellen nadat je Campochiaro heb verlaten op de terugweg naar Rhodos. 

Archanghelos: Wil je een iets stadsere Griekse sfeer, maar exclusief de toerist? Hier kun je van achter je Freddo kijken naar winkelende Grieken en spelende/ schreeuwende kinderen op het schoolplein. Niet voor Griekenland Groentjes. De echte Griekenland liefhebber begrijpt wat ik bedoel.

Prasonisi beach: Stond nog op mijn to-do list. De eer is aan jou!

Door de lockdown heb ik Taverna Platanos in Vati niet kunnen proberen. Als jij er bent deze zomer, tag mij dan en vertel mij er alles over!

Video

gerelateerde verhalen

1 comment

Esther 25 februari 2022 - 18:54

Hoi Wesley, allereerst complimenten voor je mooie website. Ik browse toch behoorlijk veel op internet naar leuke verhalen en informatie over Griekenland, maar jouw website was ik nog niet tegengekomen, totdat ik erover las in een artikel in Columbus Travel. Grieksblauw ziet er aantrekkelijk en gelikt uit. Natuurlijk kan je niet alle Griekse eilandjes en eilanden gezocht hebben, maar je hebt er toch al aanzienlijk wat gehad. Zelf ben ik een liefhebber van kleine, onbekende eilandjes. In de zomer ga ik de laatste jaren altijd een week of vier ‘eilandhoppen’, waarbij ik teruggavnaar eilanden die eerder een plekje in mijn hart gestolen hebben, en ik kies ieder jaar een ‘nieuw’ eiland uit. Zo ben ik al verschillende keren op Kimolos en Astypaleia geweest, en ook op Folegandros, Sifnos, Milos en Anafi. Komende zomer ga ik o.a. naar Serifos. En afgelopen kerstvakantie was ik op Kalymnos, wat een bijzondere ervaring was, aangezien daar in de winter natuurlijk nauwelijks toeristen komen, terwijl het een heel leuk, interessant en mooi eiland is, met een levendige hoofdstad Pothia, waar zo’n 10.000 mensen wonen. En zelfs lekker weer in de winter! Verder kom ik al 15 jaar vaak op Corfu, waar ik een speciale band mee heb, een soort tweede huis, omdat ik er veel vrienden heb. Ook ben ik in de winter eens op Rhodos geweest, waar ik in de oude stad verbleef. Dit was ook een heel leuke ervaring, met mooi weer, en toen heb ik ook twee keer een dag Chalki bezocht. In de kerstvakantie van dit jaar heb ik plannen om de Peloponnesos te bezoeken en dan met name Kalamata en Nafplio. Het leuke is ook dat ik een aardig woordje Grieks spreek, waardoor ik vooral op de kleinere eilanden vaak leuke contacten heb met de lokale bevolking.
Ik hoop dat ik je weer wat ideeën heb gegeven voor je volgende ontdekkingsreizen in Griekenland.ga zo door met je website, veel succes en plezier ermee!

Reply

Leave a Comment