Wijken Athene: Mijn favorieten

by Grieksblauw
Areopagus hill
Mijn favoriete plekje achter de Acropolis: Areopagus hill

Er zijn veel fijne wijken in Athene. Het is een stad met vele verrassingen en ik leer steeds weer nieuwe plekjes kennen. Het heeft iets rauws met haar betonnen gebouwen en drukke verkeer. Maar de bloemen, palmbomen en vele Archeologische monumenten verzachten de aanblik. Dit, inclusief het gezellige buitenleven, zorgt ervoor dat ik steeds weer een warm gevoel krijg als ik door de stad wandel. Deze stad is thuiskomen voor mij.

Hoewel je in Athene elke keer weer een nieuwe wijk kunt ontdekken, kom ik ook vaak als een boemerang op mijn favoriete plekjes terug. Hier voel ik mij op mijn gemak en veilig. In elke wijk van Athene voel ik mij eigenlijk veilig. Als je je gezonde verstand gebruikt dan hoef je je handtas niet steviger onder je oksel te knijpen. Toch is er een buurt waar ik wat onrustig word en s’ avonds niet graag kom: De Atheense wijk Metaxourgeio. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus beter denk je twee keer na als je een geweldig verblijf ziet in deze opkomende buurt! Lees snel verder als je meer wilt weten over mijn buurten in Athene. 

Koukaki wijk: Tussen de locals op wandelafstand van de Acropolis

Wanneer je Metro halte Siggrou-Fix uit wandelt, dan is het meteen duidelijk waarom ik zo graag in deze wijk verblijf. Lange straten met terrassen vol met Grieken. Rond 2 uur s’ middags (lunchtijd) of tegen de avond is het hier afgeladen met keuvelende locals. Hier geen hordes toeristen, terwijl het toch op wandelafstand is van de Acropolis. Ik zit graag mensen te kijken van achter mijn lunch bij Riza Riza of ik zit achter een open raam te ontbijten bij het heerlijke Neratzia .

Neratzia @Koukaki
riza riza Athens
Riza Riza @Koukaki

Thisio wijk: Flaneren over de stadsboulevard 

Deze wijk in Athene ligt achter de Acropolis. Hoewel de meeste toeristen niet verder komen dan de straat bij de hoofdingang van de Acropolis (voorkant), ligt aan de achterkant de boulevard waar de Athenians tegen de avond (tot laat in de avond) komen flaneren. Hier vind je de straatmuzikanten en ijsje-likkende-Griekse-kinderen. Uiteraard inclusief vele terrasjes waar je mensen kunt kijken met op de achtergrond de Acropolis. Ook is hier sinds 1935 de historische Thision openlucht bioscoop gevestigd. Een film kijken op deze locatie is bijna een filmset op zichzelf. Het is niet geheel onontdekt aangezien deze buurt vol zit met Airbnb’s. Maar de sfeer blijft heel Grieks.

wijken athene
uitzicht vanaf Anglais Athens
koukaki athene
beetle athens

Mets wijk: Dorpstraat met een lokaal bakkertje

Mets is wat mij betreft een heerlijke, Griekse wijk. Het is onderdeel van de grotere buurt Pangrati. In deze buurt zie je minder betonnen gebouwen, maar meer huizen in Neoklassieke stijl. Het heeft veel parkjes waarvan het meest indrukwekkende de begraafplaats is. Dit is het oudste kerkhof van Athene en staat vol met dramatische beelden en grafstenen.

De straat (Anapafseos) die uitkomt op de parkeerplaats van de begraafplaats, heeft een aantal leuke cafeetjes en restaurantjes. Het is net een dorpsstraat inclusief lokaal bakkertje. Het voelt alsof je ver van het drukke centrum bent, maar binnen 10 minuten lopen ben je op het bekende Syntagma square. Wel is deze buurt minder goed te bereiken met het openbaar vervoer dan de andere genoemde wijken in Athene. Maar het is alle moeite zeker waard! 

Als je dan toch aan het lopen bent door de wijk, loop dan nog wat door richting het oosten. Daar kom je op Varnava square met enkele cafeetjes en uitzicht op het Griekse leven. Hier vind je  bijvoorbeeld cafe Gepetto. Deze plek is niet hip, maar voelde voor mij toch echt als een ontdekking.

Als je wat hippers (jongers) zoekt, dan kun je een stukje verder Pangrati in lopen. Hier kom je Flamingo food and drinks en Monsieur Cannibale tegen. Je wilde local? Hier heb je het gevonden!

Psyri wijk: uitgaan als een Griek

Psyri is de buurt als je het nachtleven in wilt duiken. Hier vind je vele straatjes vol met gezellig barretjes. De doorsnee toerist zal eerder in Plaka blijven plakken, maar hier hangt weer dat sfeertje dat ik graag opzoek. Uitgaan op zijn Grieks is een breed begrip, dus hier kun je eigenlijk alles vinden. 

Een goed startpunt is de rooftopbar van Anglais Athens.  Als je daar de zon hebt onder zien gaan, kun je via Six Dogs (Neem een kijkje in de binnentuin!) zo Psyri in wandelen en je ogen de kost geven. Ook kun je ervoor kiezen om de oostkant op te gaan. Hier vind je Monk met zijn knusse dakterras waar je goed kunt eten of gewoon “barhangen”. Verderop vind je Tailor’s house voor een hippe cocktail of als je echt de afgrond in wilt kun je naar drunk Sinatra

Mocht je een drankje te veel op hebben en je raakt verdwaald? Denk dan hier aan: Ruik je de vismarkt (noorden) of word je aangesproken door een vreemde vogel op het Monastiraki Square (zuiden)? Omdraaien! Dat zijn voor mij de twee herkenningspunten van de buurtgrens.

anafiotika athene
wijken athene

Anafiotika wijk: Serene eiland sfeer

Anafiotika is een klein buurtje vlak onder de Acropolis en net boven Plaka. Hier waan je je op een Grieks eiland. Er staan kleine witte huisjes en heeft kleine kronkelstraatjes. De huisjes zijn lang geleden gebouwd door eilandbewoners van het eiland Anafi. Ze kwamen naar Athene om te werken en bouwden op deze prachtige plek hun geliefde eilandhuisjes. Het is niet meer zo groot als vroeger, maar de serene eilandsfeer is er nog steeds. En het uitzicht vanaf hier is prachtig! Zeker als je nog iets naar boven loopt zal je uitkijkjes vinden over de stad met in de verte de Lycabettus heuvel (ook leuk om te bezoeken)

Metaxourgeio wijk: Nog maar even niet verblijven?

Er zijn niet veel wijken in Athene waar ik liever niet verblijf. Maar Metaxourgeio is nog niet klaar voor mijn komst. Deze opkomende buurt is een goed voorbeeld van gentrificatie (opwaardering van een buurt in de breedste zin van het woord). Dus over een paar jaar is dit vast een fijne buurt. Het is een wijk met veel mooie Graffiti waar een politieke boodschap achter zit en er ontpoppen zich creatieve broedplaatsen. Opvallend is ook het grote aanbod van mooi gerenoveerde airbnb’s en hotels. Het is dan ook heel verleidelijk om hier iets te huren.

Als je het lef hebt om hier op avontuur te gaan, dan kun je lekker bijkomen van de schrik bij café de Blue Parrot. Deze hotspot ligt aan een pleintje dat al mooi gerenoveerd is. Hier drinkt creatief Athene een koffie met een hipster sandwich. Ik kom graag in deze toko en voel mezelf dan heel local. Maar wanneer de avond valt heeft deze jongen de buurt al lang achter zich gelaten.

athene grafitti

Meer lezen over Athene? Lees dan ook: 

➡️ Athene heeft stranden!

➡️ De Atheense wijk Koukaki

gerelateerde verhalen

Leave a Comment