Vakantie naar Skiathos | Eiland met 60 zandstranden

by Grieksblauw

Skiathos behoort tot de eilandengroep de Sporaden in het Noord – Oosten van Griekenland. Het heeft vele goudgele zandstranden, staat vol met groene bomen, biedt mogelijkheden voor leuke uitstapjes en heeft zelfs een internationaal vliegveld. Toch gaan nog niet veel Nederlanders op vakantie naar Skiathos Griekenland. Misschien omdat het niet heel groot is (57 km2) of omdat er geen lijnvlucht naar toe vliegt vanuit Nederland. Zonde, want het Griekse eiland heeft veel te bieden. Redenen genoeg om hier eens op onderzoek te gaan!

vakantie naar Skiathos

Alles wat je moet weten voor een vakantie naar Skiathos

Skiathos was voor mij, tot voor kort, niet meer dan een springplank naar het naastgelegen eiland Skopelos (Mama Mia-eiland!). Na mijn laatste bezoek is dit paradijsje hoger op mijn favorietenlijst geklommen. Dat is vooral te danken aan de hulp van local Markos van Skiathos Experience. Dankzij hem kan ik hier een aantal mooie plekjes met jullie delen!

vakantie naar Skiathos

Waar te verblijven tijdens jouw vakantie naar Skiathos?

Voor jouw Skiathos vakantie is het niet moeilijk een geschikte accommodatie te vinden. Het eiland is klein, dus je kan qua locatie eigenlijk niets fout doen. Dit keer ging ik voor modern, aan het strand en op loopafstand van het centrum. Het mooie Megali Ammos House ligt 5 minuten lopen van het centrum van Skiathos stad. Daarbij heeft het een eigen taverna aan het strand. Veel hotels bij het centrum liggen aan de drukkere hoofdweg, maar dit plekje ligt verscholen achter gebouwen en de bovenste studio’s hebben uitzicht op zee. Vanuit mijn heerlijke bed loop je zo het restaurant in voor een ontbijtje aan het strand (ligbedjes van het hotel zijn gratis!) Als slagroom op de taart zijn de eigenaren Kostas en Thanasis ook nog eens een feest!

>>> Dit Boutique hotel aan de haven is ook een aanrader | bekijk beschikbaarheid

>>> Check deze kleine oase op het eiland met zwembad  (Appartement)

Strand bij Megali Ammos house

Met de bus langs de 60 zandstranden van Skiathos Griekenland

Wanneer je op verkenning gaat en aanwijzingen vraagt aan een local, dan zal je merken dat er niet over straten wordt gepraat, maar over bushaltenummers. Zo heb je bij bushalte 24 het bekende Koukounaries beach. Dit strand wordt regelmatig genoemd als de mooiste van Griekenland. Skiathos heeft meer dan 60 stranden, dus je kunt nog wel eens tukje veder rijden als je wilt. Ik had een scooter gehuurd om de Noordwestkant van het eiland te verkennen en ging op avontuur. Na wat hobbelige weggetjes kwam ik terecht bij Mandraki beach. Dit is een fijn zandstrand met een kleine taverna. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar voor een drankje en een snelle hap is het hier prima vertoeven.

Kehria Tarsanas

Een Skiathos vakantie voor VIP's (arriveren met helikopter)

Banana beach op Skiathos is een winnaar

Omdat de scooter de wegen soms wat te avontuurlijk vond, draaide ik al snel om en reed langs het idyllische Krifi Ammos Beach. Van boven af is dit net een tropische ansichtkaart. Uiteindelijk streek ik neer bij de winnaar van de dag: Banana Beach! Het strand heeft het bekende gouden Skiathos zand, kraakhelder water en heeft een fijne taverna inclusief comfortabele ligbedjes. Een wat luxere keuze, maar aan de zuidkant kun je ook prima je handdoekje op het zachte zand neerleggen. 

Sterren zoals Goldie Hawn worden regelmatig gespot op Skiathos Griekenland

Kehria Tarsanas Taverna mag je niet missen op jouw Skiathos vakantie

Wil je een (strand)dag om niet te vergeten? Ga dan lunchen bij Kehria Tarsanas Taverna. Hiervoor trek je je gezelligste (hipste) beach outfit aan en zet je je tafel vol met al het lekkers dat hier voor je gemaakt wordt. Hier eet je de lekkerste vis samen met de crème de la crème van het Griekse eiland Skiathos. Na de lunch kun je uitbuiken op de fijne ligbedjes aan zee tussen de olijfbomen. En als dit jouw dag is, dan spot je misschien Kate Hudson wel of een andere celeb! Het schijnt namelijk dat dit dé plek is waar ze met een helikopter kunnen arriveren.

Vakantie naar Skiathos
Banana beach

Uitgaan in Skiathos stad

In Skiathos kun je goed uitgaan. De boulevard heeft verschillende barretjes en restaurants, maar ook kun je de gezellige smalle straatjes in duiken voor goed eten. Voor pre-drinks gingen we naar Anderssons bar. Deze bar in een van de zijstraten, heeft een sfeervolle binnentuin weg van de drukte. Als je de zonsondergang nog wilt meemaken of zelfs nog een koffie wilt, dan ga je naar Bourtzi op het kleine eilandje naast de haven. 

Skiathos Griekenland biedt veel goede restaurant opties. In het centrum heb ik 2 toppers voor je: Het altijd volgeboekte Basiliko en het knusse Pinakothiki carne. Zeker bij Basiliko is reserveren aanbevolen. Net als bij het hippe The Borzoi. Als je een nachtelijk avondje uit in gedachten hebt, dan is dit “the place to be”.
Eten buiten het centrum van Skiathos met geweldig uitzicht!

Heb je een speciale avond in gedachten? Dan is Agnadio restaurant een aanrader. Bij de haven kun je een taxi pakken die je in 10 minuten voor de deur afzet. Hier heb je uitzicht op de aanvliegroute van Skiathos en is het eten sterwaardig. Uiteraard is de gastvrijheid weer uitmuntend, maar ik ben niets anders gewend in Griekenland. Je zou denken dat je hier de hoofdprijs betaalt, maar de prijs-kwaliteit verhouding is uiterst acceptabel.

Tags: Skiathos Griekenland – Vakantie naar Skiathos – Skiathos vakantie – Vakantie Skiathos Skopelos 

Skiathos Bezienswaardigheden | Op pad met met een local 

Voor mijn vertrek had ik onderzoek gedaan naar wat te doen tijdens mijn vakantie naar Skiathos. Maar het wereld wijde web liet mij vooral de prachtige stranden en het bekende klooster van Panagias Evangelistrias zien. Dit klooster is heel knap en de bijbehorende verhalen zijn “om je vingers bij af te likken”. Het herbergt een geheime ontsnappingsroute, is gebouwd door monniken van de wereldberoemde Mount Athos en hier werd de eerste Griekse vlag gehesen. 

Voor mij was dit een teken dat Skiathos Griekenland meer geheimen verborgen zou hebben. Daarom schakelde ik een local in. Markos van Skiathos Experience woont al 40 jaar op het eiland en is dé man als je het maximale uit dit eiland wilt halen. Skiathos experience is een ervaring in de breedste zin van het woord. Marc is een man die ALLES voor je kan regelen en precies aanvoelt wat je nodig hebt of wilt zien. Maak ik zo duidelijk dat ik erg enthousiast ben?

Skiathos kastro
De oude hoofdstad van Skiathos | Kastro

Kastro was ooit de hoofdstad van Skiathos

Ooit de hoofdstad van Skiathos, maar nu een soort van Game of Thrones decor. Markos bracht ons o.a. naar Kastro. Deze voormalige hoofdstad van Skiathos ligt in het noorden van het eiland. Het heeft een indrukwekkend verleden en de omgeving doet mij denken aan Game of Thrones. Ooit stonden hier 300 huizen en vloeide hier het bloed van Ottomanen, Venetianen en Byzantijnen. Toen ik op het indrukwekkende uitkijkpunt stond, was het moeilijk voor te stellen dat op deze grillige berg zoveel mensen hebben gewoond. Maar de ruïnes en 3 kerken zijn het tastbare bewijs hiervan. Aanrader!

Een decor voor Game of Thrones vind je aan de noordkant van Skiathos Griekenland

De roze kerk op Skiathos

Het Moni Theotokou Kechrias is roze met blauw geschilderd. Nooit zag ik zo’n opvallend gekleurde kerk in Griekenland. Binnen in het sprookjesachtige gebouw zijn prachtige iconen en muurschilderingen te zien. Maar het verhaal over een schat dat ooit verborgen zou zijn in deze kerk hield mij nog dagen wakker.
Ook ging ik op bezoek bij een kerk waar een bron doorheen liep en waar het hele dorp water haalde. Bij de volgende kerk wilde een Griekse weduwe haar dochter aan mij slijten. Deze praatgrage oude dame was de sleutelbewaarder van de kerk. Ohw wat smulde ik van deze Griekse perikelen, maar de meest belangrijke ontdekking is toch wel Markos van Skiathos Experience. Hij bezit namelijk de sleutel tot ALLE geheimen van het gehele eiland!

Praktische informatie voor jouw vakantie naar Skiathos

Vliegen naar Skiathos?

Skiathos heeft een vliegveld, maar vanuit Nederland is het aantal vluchten beperkt. Sterker nog, er zijn geen lijnvluchten. Alleen Sunweb biedt tussen mei en oktober nog rechtstreekse chartervluchten aan vanuit Nederland. Vanuit Athene kun je dagelijks een directe vlucht nemen naar het eiland.

>>> Losse vliegtickets bekijken bij Sunweb

>>> Vliegtickets via Athene of Thessaloniki bekijken

Ferry naar Skiathos

Skiathos heeft een dagelijkse verbinding met het vasteland door middel van de ferry. De havenstad Volos is de meest bekende havenstad om de oversteek te maken. Vanaf daar kun je binnen 2 uur varen beginnen aan jouw Skiathos vakantie. De minder bekende opstapplaats is Agios Konstantinos is dichter bij Athene, maar de boot vaart alleen in het hoogseizoen. Leuk te combineren met een overnachting in de leuke badplaatst Kamena Vourla.

>>> Info en tickets voor de Ferry vanuit Kamena Vourla naar Skiathos 

Vervoer op Skiathos:  Bus | scooter | huurauto

Een Skiathos vakantie is heel geschikt voor mensen die geen auto willen huren (of niet kunnen rijden), want er is een gemakkelijke buslijn. Als je met z’n tweeën bent, dan is een scooter of een auto leuk om te huren. Wanneer je naar het noorden wilt gaan, dan is een auto wel aan te raden. Daar zijn de wegen niet geasfalteerd en is het vrij heuvelachtig waardoor een scooter met twee personen niet erg snel vooruitgaat.

>>> Huurauto 100% verzekerd vanuit Nederland regelen (alles online)

Vakantie Skiathos en Skopelos | Dit wil je!

Een vakantie naar Skiathos Griekenland is eigenlijk niet compleet zonder dat je het naastgelegen eiland Skopelos hebt bezocht. De Sporaden zijn wereldberoemd geworden door de film Mama Mia the Movie en de meeste filmlocaties zijn te vinden op het eiland Skopelos (Het kerkje waar Sophie trouwde o.a.). De overtocht duurt maar 55 minuten en de prijs begint bij €13,50.

 >>> Bekijk vaartijden en prijzen van deze ferry

Skiathos Griekenland
Fijne Accommodatie Skiathos (click op foto voor meer info)

Meer lezen

🇬🇧 Translate »