Kythira Griekenland | vakantie tips

by Grieksblauw

Kythira in Griekenland is een eiland (284 km2) tussen het zuidelijkste puntje van de Peloponnesos en Kreta en behoort, net als Zakynthos en Kefalonia, tot de Ionische eilanden. Dit stukje Griekenland is verborgen gebleven voor het grote publiek, waardoor je hier nog authenticiteit, rust en natuurschoon kunt vinden. Een Kythira vakantie is voor mensen die het echte Griekenland willen ervaren, wandelen met de mooiste uitzichten en uiteraard heerlijk willen eten. 

Ik reed over de mooie wegen op het eiland, wandelde door de steegjes van de hoofdstad en ik kon mij best voorstellen dat Aphrodite hier werkelijk geboren is in het schuim van de blauwe golven. Kythira in Griekenland combineerde ik met een prachtige roadtrip door de Peloponnesos en dacht al snel: “Waarom deed ik dit niet eerder?!”.

Kythira Griekenland

Hoe kom je op Kythira

Kythira heeft een vliegverbinding met de luchthavens Athene en Thessaloniki en een bootverbinding met de haven van Athene (6,5 uur!), maar ik kan je aanraden om met de auto te gaan. Ondanks dat het een lange route is vanaf Athene, is de roadtrip door de Peloponnesos naar Gythio of Neapolis iets dat je niet wit missen. In het hoogseizoen gaat er enkele malen per week een ferry vanaf Gythio, maar meer garantie heeft de havenplaats Neapolis. Reken hierbij op een autorit van 5 uur en een oversteek van een uur. Ik vertrok vanaf de stad Kalamata, waarbij de route naar de ferry maximaal 3 uur is. Tussen mei en oktober vliegt er een rechtstreekse lijnvlucht vanaf Nederland op deze stad. >>> Bekijk vliegtickets 

>>> Ferrytickets en routes bekijken

Kythira Griekenland

Waar verblijven op Kythira Griekenland ? 

Wanneer je Kythira Griekenland opzoekt op internet, kom je al snel op de fotogenieke badplaats Avlemonas. Hoewel dit een aantrekkelijke plek op het eiland is, is dit niet mijn eerste keuze. Ik verbleef in het grote dorp Potamos in het midden van het eiland. In het dorp is de mix van toeristen en locals precies gezellig. Daarbij is Potamos centraal gelegen op het eiland en ook in het laagseizoen altijd iets te beleven.

Boutique hotel Lidea

Ik verbleef heel comfortabel bij Boutique hotel Lidea in Potamos. Dit kleine hotel heeft een prachtige binnentuin waar het ontbijt geserveerd wordt en de kamers voorzien zijn van mijn favoriete matrassen van Coco-Mat. De lieve eigenaren Dimitris en Maria zullen zorgen dat je niets te kort komt!

>>> Beschikbaarheid en tarieven bekijken van Boutique hotel Lidea 

Optie 2 >>> Bijzondere Accommodatie met zwembad dichtbij het strand (Porto Delfino)

Kythira Griekenland

Wat doen op Kythira Griekenland

Hoewel Kythira in Griekenland niet heel groot is, kun je je goed vermaken op het eiland. Om te voorkomen dat je bang gaat zijn om iets te missen, heb ik dit lijstje voor jou samengesteld zodat je weet welke bezienswaardigheden je zeker moet meepakken! 

Zondagmarkt in Potamos

Potamos is het grootste dorp op het eiland en ook buiten het hoogseizoen is dit de place to be. Zeker op zondag, tijdens de lokale markt, is dit waar de gezelligheid te vinden is. Het centrale plein met de terrasjes zijn heel aantrekkelijk, maar de bar van Astikon is de hotspot! Als je een plekje kunt bemachtigen voor de deur van deze kleurijke bar, zul je het hele eiland voorbij zien komen.

Kythira Griekenland

Dagtrip Kythira: Limnionas – Green Lake- Platanos – Agia Sofia (grot)

Deze kant van het eiland is perfect voor de mooiste zonsondergang, maar in deze omgeving kun je meteen een aantal bezienswaardigheden op Kythira meepakken.  

Wanneer je arriveert in het dorp Milopotamos, dan is het heel verleidelijk om meteen op het terras van Platanos te gaan zitten. Afhankelijk van het tijdstip en de gezelligheid kun je eerst de Valley of Watermills afdalen. Dit is het mooist als er ook echt regen is gevallen in de afgelopen maanden, anders staan de watervallen droog. Succes gegarandeerd in deze omgeving zijn de Green lake (natural pool) en de kerk van Agia Sofia (kerk in grot) die beide te bereiken zijn via een wandelpad. Uiteindelijk kwam ik tijdens het “gouden uur” aan bij het strand van Limnionas en kreeg een picknick aangeboden voor een van de vissershuisjes. De ideale zomerdag!

Kythira Griekenland
Potamos

Wandelen & hiken vanaf Mitata Kythira | Griekenland 

Kythira in Griekenland heeft prachtige wandelroutes en overal kom je ook borden tegen met duidelijke routebeschrijvingen. Wanneer je richting het dorp Mitata rijdt, zie je de omgeving steeds uitnodigender worden. Kythira heeft verschillende landschappen en dit zou wel eens de mooiste kunnen zijn. Hoe dichter bij Mitata, hoe avontuurlijker de omgeving wordt. Taverna Michalis is letterlijk het hoogtepunt. Vanaf hier kun je over de gehele vallei kijken en een hike starten. Ik ging niet wandelen, maar vleide neer aan een van de tafeltjes van de taverna en vroeg de Griekse oma wat er op het menu stond. Meer Grieks dan dit gaat het niet worden.

Wandelroutes op Kythira bekijk je op deze overzichtelijke website van Kytheratrails

Avlemonas op Kythira is de foto spot

Als je op social media een foto ziet van Kythira, dan is het vast in de bekende baai van Avlemonas gemaakt. De bijna tropische waterrand van deze baai is een lust voor het oog. Het heldere water, de palmbomen en de bloeiende bougainville zijn de perfecte omlijsting van het plateau waar vele mensen zonnebaden en een poging doen om Aphrodite te kopiëren. Er gaan namelijk verhalen dat deze godin van de liefde hier uit de schuimkoppen is geboren. Bovenaan de baai zijn een aantal restaurantjes met geweldig uitzicht. Ook kun je wandelen naar de overblijfselen van een Venetiaans kasteel uit de dertiende eeuw. Avlemonas is eerder een gehucht dan een dorp, maar heeft enorme potentie om uit te groeien tot de grootste badplaats.

De Katouni brug in Livadi

Livadi staat bekend om de grootste brug (Katouni brug) van het eiland, die nog stamt uit de tijd dat de Engelsen hier met de scepter zwaaide rond het jaar 1822. In deze omgeving zie je veel boerderijen met olijfbomen, amandelbomen en wijnvelden en misschien daarom heeft het ook een hoofdstraat met winkeltjes en taverna’s waar het ooit begon met een boerenmarkt. Deze markt is sinds enige tijd weer terug op woensdag (alleen in de zomer)

Platanos

Proef Ladopaksímada en Faturáda

Op Kythira zul je regelmatig de harde broodjes tegenkomen met de naam Ladopaksimada. De bekendste bakkerij hiervoor vind je in Karavas, maar je zal het bij elke bakker op het eiland vinden. Het lijkt heel erg op dákos, dat ik kende van de Kretaanse Dakos Salade. Opvallend genoeg is het tweede lokale product een likeur gemaakt van raki en kaneel dat erg lijkt op het Kretaanse Rakomelo. Je moet het sowieso proberen als je op Kythira bent en vooral niets zeggen over de overeenkomsten!

Kokino Spaleto op Zaterdag

Wandel door de steegjes van Chora en bewonder de uitzichten

De hoofdstad van Kythira, bekend als Chora, ligt op de top van een heuvel met een Venetiaans kasteel dat ooit diende als bescherming tegen piraten. Je gaat vooral naar het kasteel om te genieten van het weidse uitzicht over de Egeïsche Zee.

Net onder het kasteel ligt Mesa Vourgou, gebouwd door de Venetianen in de 16e eeuw met meerdere kerken. Ik dwaalde door Chora en haar klassieke witte steegjes en binnenplaatsen. Mijn favoriete plek ligt bij het centrale plein, waar je de bank ook kunt vinden. Ik dronk een koffie bij “koffiehuis” Veggera, dé ontmoetingsplek waar je de echte sfeer van het dorp meemaakt.

De stranden op Kythira in Griekenland

Strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Kythira. Het Griekse eiland heeft stranden in allerlei soorten, maar de meeste zijn ongeorganiseerd en dus zonder strandbedjes. Echte beachclubs zul je hier niet vinden. Mijn 3 favoriete stranden op Kythira in Griekenland:

Minos beachbar in Diakofi

Wanneer je met de veerboot arriveert op Kythira, dan valt op dat je niet, zoals op veel andere eilanden, aankomt in een bruisende havenplaats. Het is niets meer dan een aanmeerplek, waardoor je mogelijk meteen doorrijdt naar jouw accommodatie. De kans is groot dat je de aantrekkelijke beachbar Minos mist (en pas weer ontdekt als je het eiland verlaat. Het strand van Diakofi heeft fijn goudkleurig zand dat het zeewater die Ionische blauwe kleur geeft. Daarbij is het terras van Minos een heerlijke plek voor een korte stop of een heerlijke stranddag!

Kythira Griekenland

Kapsali beach

Onderaan de hoofdstad vind je het meest levendige strand van het eiland. Hier heb je een kleine boulevard en verschillende taverna’s en koffietentjes. Op het zandstrand staan ligbedjes (betaald) en al zwemmend kun je je verwonderen aan de witte huisjes van het hoger gelegen Chora. Dit is eigenlijk precies wat je zoekt als je naar een Grieks eiland komt.

Kalidi beach (rock)

Dit is het strand waar iedereen het over heeft. Kenmerkend door haar uitzicht op een enorme rots in zee. Toen ik aan kwam rijden had ik al meteen door hoe indrukwekkend de wandeling naar het strand moest zijn. Je parkeert de auto bovenaan het strand en daalt dan 160 treden af naar het kiezelstrand. Het strand is ongeorganiseerd en is verdeeld in drie delen, inclusief natuurlijke tunnel (grot).

Kythira Griekenland

Tip: Combineer de reis naar Kythira met deze plaatsen

Hoewel het best een flinke rit is naar de oversteekplaats voor Kythira, kun je jouw vakantie al beginnen tijdens de rit. Op de route (of een kleine omweg) kom je een aantal hotspots en bezienswaardigheden tegen, waar een overnachting aan te raden is. Denk hierbij aan het indrukwekkende Mystras, Monemvasia en/of de stad Nafplion. Bij aankomst in Neapolis is het zeker aan te raden om een avond te spenderen in deze havenplaatst voordat je de ochtendboot pakt.

>>> Auto huren tijdens jouw vakantie in Griekenland

Van Kreta naar Kythira

Niet veel mensen denken aan eilandhoppen vanaf Kreta? Het westen van Kreta heeft een directe verbinding met Kythira, waarbij het gehele jaar door een ferry vanaf het plaatsje Kissamos de oversteek maakt. Kissamos ligt op 26 kilometer vanaf de mooie stad Chania. De reistijd tussen Kreta en Kythira is 3,5 uur en de ferry vaart in het hoogseizoen wel 26 keer per week op en neer.  

>>> Ferryroute Kreta – Kythira bekijken

Hoe lang verblijven op Kythira Griekenland

Het eiland Kythira is 284 vierkante kilometer, dat vergelijkbaar is met de oppervlakte van de gemeente Amsterdam. Het eiland heeft voldoende stranden en bezienswaardigheden om jezelf minimaal een week te vermaken. Zeker als je de wandelroutes wilt verkennen. Als je weinig tijd hebt, dan zijn 4 dagen het minimum. De wegen zijn goed op het eiland en je kunt de meeste bezienswaardigheden gemakkelijk bereiken en hoeven dus niet veel tijd te kosten. Toch is het van belang voldoende tijd in te plannen, want Kythira is een stukje Griekenland waar je van de rust kunt genieten.

>>> Bekijk deze georganiseerde reis (incl. transfer) op fijne locatie

Meer lezen

🇬🇧 Translate »