Andros begint bij Gavrio

by Grieksblauw

20.30 uur aankomst in Gavrio 🛳 op het eiland Andros. 🇬🇷Niet veel mensen stappen van de boot aangezien hij nog doorvaart naar het populaire Mykonos. Dat idee doet mij alleen maar meer willen krijsen: “Ik zal dit eiland wel ontdekken! Gaan jullie maar!” 💁🏻‍♂️Vanaf het dek zie ik de apotheek al waar ik heb afgesproken met mijn host Litsa🙍🏽‍♀️

Eenmaal aan wal, loop 🚶🏽‍♂️ik met mijn rolkoffer/trektas 🧰over de hobbelige weg naar haar toe en zwaai uitbundig. Ze lacht en zodra ze haar mond open trekt stopt ze niet meer met praten. Ze is enthousiast en energiek en gaat ervoor zorgen dat ik niets mis van dit eiland. Ik probeer haar duidelijk te maken dat ik vooral geen 🙅🏽‍♂️toeristische dingen wel doen. Dat blijkt een makkie aangezien het “off season” is en deze plekken gewoonweg gesloten 🔒 zijn. Normaal gesproken zou het nu levendiger zijn, maar door de situatie zijn veel “eilandbewoners” eerder naar het vaste land vertrokken. 👻👻

Kerkje boven de haven van Gavrio
Het dorp voelt heel landelijk en toch dichtbij strand en boulevard

Over Gavrio

Gavrio is niet het meest bekende dorpje van Andros, maar het is zeker wel een fijne plek om een nacht of twee te verblijven. De haven is levendig, vooral tijdens de aankomst of vertrek van de veerboten. Het heeft de nodige traditionele taverna’s en twee bakkers. Het heeft zelfs een heuse cocktailbar met een view! Hiervoor moet je aan het einde van de boulevard de berg op naar Apomero cafe/bar. Mijn studio ligt achter deze heuvel achter de boulevard. Om daar te komen kan ik ook de stenen trap nemen naar het kerkpleintje. Hier voetballen kinderen en zie je ouders in de avondschemer de dag doornemen. 

Achter de kerk wordt het al snel landelijk. Vanuit mijn studio zie ik door de olijfboomgaard het dorp beneden liggen. Het voelt heel dorps aan, terwijl op loopafstand er mooie zandstranden te vinden zijn. Dat de haven in het hoogseizoen best druk kan zijn, is nu lastig voor te stellen.  Voor de fietslustige reiziger kun je zelfs doorfietsen naar de bekende badplaats Batsi  Houdt hier wel rekening met de nodige heuvels. Maar de weg is prachtig met continue uitzicht over zee en de gouden Cycladische zandstranden.

Deze plaats is Grieksblauw omdat...

De meeste toeristen zullen meteen doorreizen naar de badplaats Batsi of naar de hoofdstad Andros. In Gavrio heb je het landelijke gevoel met alles op fiets/loopafstand. Ook mooie stranden! En heel belangrijk: Aan de haven kun je heerlijk staren naar de veerboten die binnen komen en krijg je nog een schaaltje koekjes bij je Freddo!

Gavrio op de kaart

Meer lezen

🇬🇧 Translate »