De Amsterdamse kat in Molyvos Lesbos

by Grieksblauw

In Amsterdam ben ik een luxepoes 🐱. Dan bedoel ik zo’n beeldige Angora die heel de dag achter het raam ligt. In Molyvos op Lesvos 🇬🇷ben ik een straatkat. Ik zit op muurtjes te loeren naar alles wat voorbij komt terwijl ik de warmte van de Griekse zon 🌞absorbeer. Zodra ik een Griekse 🇬🇷 in het vizier heb ga ik er op af om er tegen aan te miauwen op z’n Grieks ( karig miauwtje wel). 

Je kunt ook zeggen dat ik hier soms een uithuizige luxepoes 🐈ben, want ik klauter ook graag aan een tafeltje van een Taverna met Griekse mezedes 🍽 . Maar dat tafeltje mag ook best op straat staan. Aan een haventje 🚣‍♂️ met veel rumoer en gezelligheid 👯‍♀️om naar te staren. Damn you lockdown! Deze poes verlangt nu heel even naar het kattenbal 💃🏽 dat zich dit weekend in Amsterdam afspeelt. Ondertussen krabt ze met haar nagel 💅🏿 weer een streepje op de muur. Nu maar hopen dat die lockdown hier niet verlengd wordt. 🇬🇷🇬🇷🇬🇷
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Over Molyvos op Lesbos

Tijdens mijn verblijf op Lesvos was er een lockdown gaande in verband met het boze Covid-19 virus. Hierdoor had ik besloten mij te vestigen in het dorp Molyvos. Molyvos is een dorp in het noorden van het eiland en is in het hoogseizoen een bruisende badplaats. Maar door de lockdown is het een rustige, veilige hoek van het eiland. Het ziet er sprookjesachtig uit als je aan komt rijden vanuit de hoofdstad Mytilini. Met haar kasteel bovenop het dorp en de huizen die grotendeels bestaan uit “geleende” stenen uit het kasteel, kan het zo in een prentenboek van Annie M.G. Smidt. 

Ik was erg benieuwd naar het eiland. Mede doordat ik verhalen had gehoord over de slechte reputatie die het heeft gekregen door de vluchtelingenproblematiek. Al snel had ik door dat hier buiten de hoofdstad niets van te merken is. Ik verbleef in een Appartement op een toplocatie en de gastvrouw bleek ook nog een voortreffelijke gids! Dit bleek toen ze mij meenam op vele wandelingen door de bergen naar o.a. Ligónavallei met zijn ruïnes van eeuwenoude watermolens. Ook heb ik wilde paarden van dichtbij gezien (een hele kudde!) tijdens de wandeling naar de top van de Lepetimnos (968 m).

Lesvos staat bekend om haar “repeaters” . Dit zijn toeristen die elk jaar weer terug komen. Restaurants hier hebben vaste buitenlandse gasten en bepaalde plekken hier zijn een begrip in Nederland. Iconische plekken zijn Restaurant Tropicana en Grillhouse Friends. Met name die laatste was voor mij thuiskomen ten tijde van de lockdown en at ik de lekkerste Pita Gyros ever! 

Ik begrijp die “repeaters” wel want Molyvos voelt als een Grieks eiland op zichzelf met haar smalle straatjes, vele trappetjes en prachtig uitzicht over de zee. Ik ben er van overtuigd dat je elke keer weer hartelijk ontvangen wordt alsof je nooit bent weggeweest. 

Molyvos op de kaart

Meer lezen

🇬🇧 Translate »