Drie fijnste plekken in Piraeus

by Grieksblauw

De haven van Athene heet Piraeus en is er niet alleen om zo snel mogelijk naar de Griekse eilanden te geraken. De grootste haven van Griekenland en de grootste passagiershaven van Europa is op z’n minst een overnachting waard. En misschien is dat wel een beter idee dan een verblijf in het drukke centrum van Athene als je de volgende dag tóch wilt doorvaren. Hier hangt die zomerse eilandsfeer waar je naar op zoek bent en bevind je je tussen de locals! Waarom zou je meteen de boot op gaan na een lange vliegreis als er een aantal heerlijke plekken te vinden zijn op loopafstand van de haven?! Lees snel verder voor mijn tips! 

Tip 1 Zonsondergang bij Mikrolimano

Hoewel dit niet de eerste haven is die je tegenkomt vanaf de grote passagiershaven, is dit wel mijn favoriete plek in Piraeus. Deze haven is compact en regelmatig komen hier mooie jachten binnengevaren. Rondom de haven zijn een aantal restaurants gevestigd met een “afstapje” naar een lager niveau zodat je een goed zicht hebt over de haven. De haven heeft een modaine vibe, maar er is voor elke portemonnee iets te vinden. Mijn favoriete plek om de avond te beginnen is Istioploikos. Voor deze vondst moet je wel dieper de haven in lopen, want het ligt niet aan de doorgaande boulevard. Vanaf hier heb je links prachtig uitzicht over de haven en rechts zit je perfect voor de ondergaande zon. Als je vanachter jouw Aperol Sprits (en heerlijk klein hapje) de zon hebt zien ondergaan kun je door naar de boulevard voor het echte werk. Als je dan toch op de sjieke tour bent kun je die voortzetten bij bijvoorbeeld Varoulko Seaside. Aanrader! Toch nog zin om tussen de Atheense hipsters een Freddo espresso of cocktail te drinken tot diep in de nacht? Ga naar Cartel

Tip 2 Lokale taverna’s naast Agios Nikolaos

De Griekenland kenners zullen het woord “Agios” al snel herkennen als kerk. Dit kerkje is het ideale herkenningspunt voor als je op zoek bent naar eenvoudige, lokale taverna’s. Het ligt op een soort landtong en steekt dus zo de zee in. Hier vind je de rondhangende opaatjes en de rommelige tafeltjes met papieren tafelkleedjes. Vanaf de Kretaanse taverna/ ouzo bar Ormos Afroditis heb je prachtig uitzicht en zul je geen moment door hebben dat je nog niet op een eiland bent!

Tip 3 De centrale boulevard van Pasalimani / Limani Zeas

Dit kun je de centrale boulevard van Piraeus noemen. Deze grotere jachthaven is een stoere, stadse haven met taverna’s en cafe’s waar je kunt flaneren. Deze haven heeft niet de verfijndheid van een haven zoals we die op de eilanden vinden. Maar als je geen zin hebt om verder te lopen dan is het zeker een geschikt alternatief om de avond door te komen in een relaxte sfeer en weer op tijd je bed in te duiken. Morgen weer vroeg uit de veren voor jouw eiland-hop-avontuur!  

Bereikbaarheid Piraeus met OV

Vanaf het vliegveld neem je de Metro (10 euro) en zul je één keer moeten overstappen op Monastiraki Square. Vanaf het Atheense Monastiraki square ben je binnen 17 minuten in het centrum van deze bruisende havenstad. Ikzelf geef de voorkeur aan de rechtstreekse luchthavenbus X96 (6 euro). Vanuit de bus kan ik lekker rondkijken, maar in de drukke spits is de ondergrondse metro een winnaar.  Eenmaal in Piraeus kun je alles gemakkelijk met de benenwagen bereiken. Zeker nu in September 2022 er 3 haltes zijn toegevoegd aan de metrolijn ben je nog mobieler in deze omgeving, dus grijp je kans om de volgende hotspots te gaan ontdekken!

Meer lezen over Athene? Lees dan ook:

➡️ De leukste wijk van Athene

➡️ Atheense riviera

Meer lezen

🇬🇧 Translate »