Amsterdam: Olivity

by Grieksblauw

Ik hoorde over de Griekse winkel Olivity aan de Overtoom van Amsterdam. Nu blijkt dat ik hier jaren voorbij ben gefietst, maar het mij nooit was opgevallen. Toch is deze plek voor vele Grieken en liefhebbers al jaren een begrip. Naast de beroemde Villa Betty (duurste huis van de stad!) runt Caterina in haar eentje deze toko. Ze geeft workshops en doet catering, maar ook kun je er terecht voor Griekse producten en als je geluk hebt een Grieks hapje (vooraf checken via insta) Hoe doet ze dit allemaal alleen?

Wanneer ik de winkel in loop haalt Caterina net een krakendverse Tiropita uit de oven. Ze vertelt over hoe haar liefde voor Amsterdam is ontstaan en dat ondanks de covid de zaken nog best goed gaan. Vaste klanten weten haar nog steeds te vinden. 

In de winkel staan potten met Griekse kruiden zoals Oregano, Griekse koffie, Trahana, maar uiteraard ook een heel rek met verschillende flessen olijfolie en Griekse wijn. Terwijl ik Caterina het hemd van het lijf vraag, loopt er een Nederlandse vrouw binnen die Grieks begint te kakelen. Caterina houdt wel van een praatje. Het voelt alsof ik in een minimarkt op Kreta ben, dus ik luister lekker mee.

Bij het raam staat een tafeltje waar je kunt zitten en de drukte van de Overtoom voorbij ziet razen. Ik ben hier in tijden van Covid, dus de tafel blijft ongebruikt. Normaal gesproken weet ik zeker dat deze stoelen bezet zijn en gasten iets ECHT Grieks onder hun neus geschoven krijgen. 

Als ik een Griekse Cateraar zoek dan zal ik zeker aan Olivity denken en de Tsoureki voor Pasen heb ik al gereserveerd. Ik had op haar Instagram account gezien dat OP=OP, dus ik ben er als de kippen bij! Dat zij helemaal alleen deze zaak draaiende houdt is voor mij een raadsel. Maar als ik denk aan sommige Griekse supervrouwen die hele huishoudens runnen, voelt het ook wel weer als normaal. Het Griekse normaal.

De winkel van Olivity

Meer lezen

🇬🇧 Translate »